Aktuelt

Nytt tak og solceller på eget bygg

Bort med det gamle – og inn med solceller og smart-tak. 

Solceller er den perfekte løsningen for å produsere egen energi på en miljøvennlig måte, samtidig som du reduserer energikostnadene dine. Hvis du har et flatt tak på ditt bygg, har du et stort ubenyttet potensial. Hvorfor ikke utnytte flaten og gjøre den om til en smart investering? Det gjorde vi!

Men før du haster av gårde for å bestille solcellepanel, bør du forsikre deg om at taket ditt har lenger restlevetid enn solcellene. Dette var grunnen til at vi valgte å installere ny taktekking på vårt 30 år gamle tak før vi installerte solcelleanlegget vårt. Vi gikk for vakuumtak  – en genial løsning som gir en tett og holdbar taktekking.

Vakuumtak – perfekt for vindfulle Rogalandsforhold

Vakuumtak består av en membran, laget av PVC, som suges fast til underlaget ved hjelp av vakuumventiler. Når det blåser, vil det oppstå et kraftig sug gjennom ventilene, som igjen lager et vakuum mellom ny og gammel tekking. Det er dette som holder den nye tekkingen på plass, og jo mer det blåser, jo større blir suget – og jo mer vakuum vil man oppnå. Løsningen fungerer altså bedre jo mer det blåser, og man trenger altså ikke være bekymret for at taket blåser av.

I forbindelse med omtekking av takflaten vår, valgte vi å etterisolere flaten for å redusere varmetapet. Eldre takflater med dårlig isolasjon er nemlig en av de største kildene til varmetap i bygninger. Vi benyttet oss av PIR-isolasjon, som har veldig god isolasjonsverdi, i tillegg til mineralull på toppen for å ivareta dagens brannkrav. 

Installasjonen av vakuumtaket – raskt og støyfritt. 

Siden du ikke trenger mekanisk innfesting ved installasjonen av vakuumtak, vil eksisterende tekking være uskadet gjennom hele prosessen. Dette reduserer risikoen for vannlekkasje i forbindelse med et takbytte betraktelig. Installasjonen går også mye raskere enn mekanisk innfesting, og reduserer støy ved installasjon. Dette gjelder spesielt på underlag av betong da du reduserer behovet for å borre i underlaget.

Vi benytter eksisterende tekking som underlag for isolasjon og videre arbeid på taket, hvor vi skal installere PVC – et mye mer miljøvennlig alternativ til papp. PVC har nemlig et mye lavere CO2-utslipp. 1000 m2 papp har et utslipp på 19 200 Co2-eqv mens PVC-produktene til Protan har bare et utslipp på 4930 Co2-eqv.


En grønn oppgradering på fire timer

Hele formålet med dette arbeidet var å oppgradere taket og gjøre det klart for solceller. Som takleverandør så tilbyr vi også solcelleanlegg. Dette er et anlegg som blir levert ferdig montert og heises opp på taket i moduler på 10 m2. Vi har valgt å installere solceller på ca. halve takflaten –  476 kvm2. Dette produserer 72 500 kWh med strøm, noe ville vært nok til å dekke 4-5 hus.

Dette er en jobb vi kan gjøre veldig raskt –  vi brukte bare fire timer på å installere alle panelene. Kassene, som panelene kom i, ble flatpakket og sendt tilbake til leverandør. Dermed etterlot vi ikke noe avfall på stedet etter fullført installasjon.

Regionens første smart-tak

Nevnte vi at vi skal få smart-tak også? Regionens første til og med. Når vi først er igang med nytt tak, hvorfor ikke gjøre det smart i samme slengen? Som et prøveprosjekt installerer vi sensorer for å oppdage eventuelle fuktvandring i konstruksjonen. Ved hjelp av detaljerte grafer får vi full oversikt over fuktvandring, kondensering og eventuelle lekkasjer. Vi har altså gått fra svart tak til smart tak.

Er du klar for å ta steget inn i en grønnere fremtid?

Har du lyst til å produsere egen energi? Kontakt oss, så kan vi både sjekke om taket ditt er klart for å ta steget inn i fremtiden og hjelpe deg å finne den perfekte løsningen for ditt tak. 

Share it on social media

Husk å sjekke taket før du investerer i solceller

Bestill gratis befaring

Beskytt undergulvet ditt med herdeplast

Herdeplastbelegg er en super løsning for å beskytte undergulvet, enten det er laget av betong eller annet materiale.  I denne artikkelen ser vi nærmere på hva herdeplast er og hvorfor det er så effektivt.

Se mer

Fremtidens tak

Hvis du ser på et flyfoto av byen, vil du nok legge merke til en overveldende mengde flate, svarte tak – spesielt på næringsbygg og boligblokker. Men et tak kan brukes til mye mer enn bare som en beskyttelse mot vær og vind.

Se mer

Vårt miljøfokus 

Vi jobber kontinuerlig for å minimere vår miljøpåvirkning og bli grønnere i alt vi gjør. Her er noen av skrittene vi foretar for å redusere vårt karbonavtrykk og sikre en mer bærekraftig fremtid.

Se mer